Friday, July 13, 2007

la temporada dels festivals

recorde quan llegia el new musical express. em queia la baba de veure els festivals que muntaven els britànics. ací no hi havia pràcticament cap: alguna cosa més bé discreta i regional pel que fa a la repercussió. d'això hem passat al que tenim ara, saturació extrema en mig d'un context d'ofertes d'oci de tota mena a les que jo almenys, ja no responc. és la mateixa sensació que tinc quan entre en un gran centre comercial o una macrotenda: hi ha tant que comprar que al capdavall no compre res, el cervell se m'enboira i comence a sentir-me físicament fora de lloc, malalt.
d'entrada he de dir que no m'agraden els festivals amb 15 grups programats per jornada - i s'ha de dir que en molts d'ells la música és el que menys importància té- com no m'agraden els espectacles massificats. l'aversió a les grans aglomeracions de gent és un sentiment molt personal que no arriba a convertir-se en fòbia però poc li falta.
com que ací mai no hem deixat de ser ben provincians fa temps que pense que els grups i artistes estrangers han de fregar-se les mans contínuament mentre comenten entre ells els caixets que estem disposats a pagar per tot arreu "gee! it's a giveaway down in spain". no m'estranya que en cada concert diguen allò de : "m'encantxa espanya, el mehor público del mundou"
els especialistes i programadors estan advertint que la situació se n'anat de mare, que hi ha una competència ferotge per signar noms que ha fet que es paguen els preus estratosfèrics que s'entan pagant. elton john, vingué a xàtiva i cobrà 600.000€ - 200.000€ pagats per la diputació de valència-. bjork en cobra 500.000€ i els stones 1.000.000€ - però sembla que deixar uns quans treballadors de muntatge morts per accident laboral enrere no els lleva la son- i ara un grup de banquers i rics que també deuen tindre fòbia a les masses s'hapermet el luxe de tornar-los a fer vindre " en exclusiva" per a ells, privilegiats que en són.
és un altre dels signes dels temps. ací a valència es diu "grandes eventos" i la cosa es mou entre l'horterisme dels nous rics i la connivència i participació activa dels polítics. tanmateix, el poble tampoc n'és innocent, això ara és ja més que discutible.
després hi trobes gestors que s'indignen i t'alliçonen quan els demanes un pressupost mínim per oferir un espectacle simplement digne.
hala, vinga!! tots de festival, que ja queda menys perquè comence la temporada de futbol i F1!

No comments: